1 Ekim 2009

HASHASLI BÖREK

Merhaba arkadaslar.
Nasilsiniz? Umarim herkes iyidir?
Bugün sizlere cok sevdigimiz bir böregin tarifini verecegim.Bu börek aslinda bizim yörede bilinmeyen bir börek.Hashas zaten hic bilinmezdi.Simdilerde artik biliniyor tabiki.
Ben bu tarifi Arkadasim Pembe´den ögrendim.kendisi Kütahya´lidir. Onlara has bir börek.Ama o kadar lezzetliki anlatamam.O katlari nasilda tel tel oluyor yapinca anlarsiniz:))
Gelelim tarifine:
MALZEMELER:
1 kilodan biraz eksik un
aldigi kadar su
1tatli kasigi tuz.
Yumusak bir hamur olacak.
4-5 yemek kasigi hashas ezmesi
1 su bardagi siviyag
500 gr ispanak
1 tane sogan
tuz,karabiber.
YAPILISI:

Ilk önce kulak memesi kivaminda hamurumuzu yogurup,15 dakika dinlendiriyoruz.Daha sonra hamuru iki parcaya ayiriyoruz.Iki adet beze hazirliyoruz.Bu bezeleri hemen hemen manti yufkasi inceliginde oklavayla aciyoruz.Üstüne 1 bardak yagla incelttigimiz hashasi sürüyoruz.Resimde ki gibi katlayip,dinlendirmeye aliyoruz.Ikinci bezeyide ayni sekilde hazirliyoruz.Yaklasik 15-20 dakika dinlenmesi yeterli.Bu arada ispanaklari yikayip dogradim.soganlarida ilave edip,yagini,tuzunu ve karabiberini kattim.Hamurlar dinlendikten sonra,birinci parcayi yavas yavas oklavayla aciyoruz.(cünki hashaslar disari firliyor))Tepsiye seriyoruz.Arasina ispanaklari koyuyoruz.Diger parcayida acip,üstüne kapatiyoruz.Resimdede görüldügü gibi ben elimle bütün acik kisimlari büzdürdüm.180 derecelik firinda nar gibi kizarasiya kadar pisiriyoruz.bu börekte sadece hashas icin yag kullaniliyor,baska koymaya gerek yok.AFIYET OLSUN.

10 yorum:

  1. Meralcim el açması gibi varmı ,nefis olmuştur eminim... Bende daha önce yememiştim,ellerine sağlık..

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Haşhaş ezmesi aldım ama ne yapacağıma henüz karar vermemiştim pazar kahvaltıya mutlaka deneyeceğim...
    Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  3. canim elde acilan böreklerin tadina edoyum olmaz ispanakli hic aklima gelmezdi tarifi listeme ekliyorum insallah denerim ellerine saglik canim sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık harika olmuştur haşhaşın tadına ve lezzetine her zaman bayılmışımdır.Hele birde el açması ile yapmışsın ne diyebilirimki....Afiyet şeker olsun iyi pazarlar dılıyorum.

    YanıtlaSil
  5. Meral'ciğim ben Afyon'luyum ve Eskişehir'de oturuyorum. Bizde de çok bilinir haşhaşlı börekler ve ablam da çok güzel yapar. Senin böreğin harika olmuş, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. hımm çok güzel görünüyor, ben yapamıyorum ama inş bi gün denerim, annemde bunuaynı sizin gibi acıp üzerine sürüyor haşhaşı, daha sonra onu rulo yapıp, 3-4 cm kalınlığında dilimleyip fırın tepsisine öylece diziyor, yanyana birbirine yapışık bir biçimde, öylede hoş oluyor, ellerinze sağlık

    YanıtlaSil
  7. Çıtır çıtır olan her tata açığım ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
  8. harika görünüyor elinize sağlık.en kısa sürede deneyeceğim.sizi arkadaş listeme ekliyorum.görüşmek üzere .sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. haşhaş ezmeli börek katmer gözleme ekmek çok güzel oluyor ağzını tadını bilenlere. Birde neden yazılarınızda "ı"yerine "i" kullanıyorsunuz anlamadım hiç hoş olmuyor saygılarımla

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Gölge.Yorumunuz icin cok tesekür ederim.Ben Almanyada yasayan bir blogcuyum.Benim kavelyemde i harfi var sadece.Digeri kullanilmiyor burada.Malesef o yüzden kullanamiyorum.Bende farkindayim kötü durdugunun:((

    YanıtlaSil