17 Mart 2009

EKSI MAYALI EV EKMEGI

Merhaba arkadaslar.
Iste geldik Eksi mayanin yapilisina ve ekmegimizi hazirlamaya.

Öncelikle eksi mayanin yapimini anlatayim.Bir gece önceden 2 avuc nohutu ilik suyla islattim.Ertesi gün blendirla iyice ezdim.Icine 2 kasik un ekledim.Birazda su eklenmesi gerekiyordu,Bende islattigim nohutun suyundan ilave ettim.Ve güzelce kasikla boza kivaminda bir hamur elde ettim.Bu mayayi sicak bir yerde 1 gün beklettim.Ertesi gün yine 2 kasik un 2 kasik ilik suyla mayami besledim.Bu islem 3 veya 4 gün sürebilir.Mayanizin kabarmasina bagli.eger cabuk olmasini isterseniz 3.gün icine 15 gr yas maya karistirabilirsiniz.
Resimdeki gibi kabariyor 3.gün.
Mayamiz bu duruma gelince yogurma kabimiza 1kg unumuzu aliyoruz.tam ortasina eksi mayamizi döküyoruz.1 veya 2 kasik tuz atiyoruz.Birazda ilik su katarak yogurmaya basliyoruz.Elimize yapismayan bir hamur elde edip.dinlendirmeye aliyoruz.Benim hamurum 3 saatte kabardi.daha sonra hamurumuzu tezgahimizin üstüne alip,güzelce sekil veriyoruz.Fakat unutmadan 200 gr eksi mayalik hamur ayiriyoruz ekmegimizden.Birhahaki ekmek icin.
Benim ekmegim 1 saatte kabardi ve firina attim.Atmadan önce firinimi250 derecede önceden isittim ve firinladim.Kendini toplayinca,200 dereceye düsürdüm.Hemen hemen 1 satte pisti ekmegim.

Veee karsinizda müthis ev ekmegim.AFIYET OLSUN.

13 yorum:

  1. aman allahım muhteşem bir ekmek olmuş.tebrikler canım.ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Harika anlatmissin resimlerle yaparken eminim hic zorlanmayacagim,bugün yaptim normal mayali ekmek o bitmeden simdiden eksi mayasini yapmaya baslayacagim ve deneyecegim ellerine saglik canim tam bir köy ekmegi olmus...

    sevgilerimi gönderiyorum...

    YanıtlaSil
  3. nefis pişmiş hımm şimdi sıcak ekmeğin üstüne tereyağı sürüp yemek istedi canım.ellerine sağlık hayatım çok güzel olmuş.biraz zahmetli ama deymiş.

    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  4. süper bişey yaa....Allah korusun mayasız kalsak nohut imdadımıza yetişecek yani....

    canım zahmetli gibi görünsede ekmeğin bitmiş hali bütün bunlara değdiğini söylüyor...

    ellerine sağlık....

    (kim bilir belki edremite geldiğinde bize bu ekmekten getirirsin:))

    YanıtlaSil
  5. Beceri ister bu ekmek,enfes olmuş...Ellerine sağlık...

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Meral,
    Açıkçası nohutun maya olarak kullanıldığını hiç bilmiyordum.
    Ekmek nefis olmuş,
    ellerine,emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Ekmek harika.
    Anlatım muhteşem.
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. ekmek şahane olmuş canım.ellerine sağlık.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. harika olmuş. bende yapıyorum ekşili mayayla. Aslında mayayı kullanmamak lazım. kendi mayamızı üretmeliyiz. daha sağlıklı..

    ellerinize sağlık.. Üstüne yağ sürüp sıcacıkken yemeli :)

    sevgiler canım benim

    YanıtlaSil
  10. bizde çok yaparız ev ekmeğini hele tatillerde ve pazar kahvaltılarında.. içine trabzon tereyağı ve peynirle tadına doyulmaz... ellerine sağlık canım afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  11. Olsa da yesek kıvamında bir ekmek olmuş Meral'cim ellerine sağlık. Nar gibi kızartıp üzerine de mis gibi tereyağı sürüp yemek vardı şimdi..

    YanıtlaSil
  12. HARİKASIN ARKADAŞIM...NE GÜZEL EKMEK YAPMIŞSIN...HELAL SANA... OLSADA YESEK...ELLERİNE SAĞLIK CANIM...İYİ HAFTA SONLARI...

    YanıtlaSil
  13. Epeyce zahmetli ama sonunda muhteşem bir ekmek varsa bu zahmete katlanılır... Ellerinize sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil